Táborozz nálunk!

Jelentkezéshez kattints ide!

Nagyon szereti a lovakat!

Minden lovas mesét és képet megnéz!

Nem tudjuk róla lebeszélni, csak a lovak!

Milyen kortól jöhetne lovagolni?

És még hosszasan sorolhatnám a szülők, nagyszülők kérdéseit, amikor óvodás vagy még kisebb gyerekekkel kilátogatnak hozzánk. Tapasztalataim és a gyógypedagógus szakemberünk véleménye alapján 3 éves kor alatt nem ajánlott a lovaglás. A 3 év alatti gyerek még sok esetben nem ül stabilan (pelus van alatta) a kapcsolat teremtése idegenekkel elég korlátozott, és a gerincének fejlődése és annak izomzata gyenge még. Szívesen felültetem ezeket a ló-imádókat egy kis körre, de meg kell várni a 3 éves szülinapot.

Ismerkedés a pónival a lovas-oviban:

Kevés helyen van a gyerek mozgásterápiára felkészült lovas oktatók, de ez a mi lovardánkban elérhető. Végeztem mozgásterápia lóháton képzést. Nem kell megijedni a terápia szótól, mert én csak egészséges gyerekekkel foglalkozom.

Mi  is ez?

Mozgásterápia lóháton:  egy olyan speciális prevenciós jellegű gyógytorna, mozgásterápia amely a tartási rendellenességek, a gerincbetegségek kialakulásának megelőzését célozza.
Tornagyakorlatokat és különböző képesség és készségfejlesztéseket mutatunk be lóháton, és a lovaglás alapjait is elsajátítjuk közben. A kisgyerekek ülésbiztonságának betanítását, testséma kép, tér, irány, forma, szín fejlesztését végzem játékosan a lóhátán.

Én is anyuka vagyok és tudom milyen aggódni a gyerekünkért, mindent megteszek, hogy a foglalkozáson biztonságban legyen az Ön gyereke.

Nálunk nem nagy lóra ültetjük a gyerekeket, mert egyrészt félelmet kelthet a hatalmas állat látványa, másrészt a magasság is, hogy milyen messze került a földtől. Ezért lovardánkban a gyerekek lovagló pónikon tanulhatnak  lovagolni.

Kézen vezetem a pónit illetve futószáron hajtom, miközben a kis gyerek egy hevederbe kapaszkodva ül rajta.  A kis lovak lehetővé teszik, hogy a fiatal lovasok nagyobb magabiztossággal tanuljanak lovagolni.

A foglalkozás csoportokban történik egy óra alatt 2-4 gyerek ismerkedik a lóval, tanulgatja a lovas torna és a lovaglás alapjait valamint játszik. A hűvösebb  idő beálltával a csoportokat felbontom és egyéni 15 perces foglalkozásokat tartok, hogy ne kelljen fagyoskodni a fedelesben a gyerekeknek és a szülőknek.

Csak 15 perc?

Egy óvodás korú gyerek nem nagyon tud ennél többet folyamatosan a feladatra összpontosítani, és testi ereje sem nagyon engedi meg a hosszabb terhelést. Szívesen adok a szülőknek 15 perces lovas foglalkozást a tapasztalatszerzés érdekében.

Mikor lovagol már a gyerekem egyedül?

Nem tudom!

Gyereke válogatja, mennyire jó az ütemérzéke, mennyire kitartó, milyen gyakran jár lovagolni, fiú vagy lány és még sorolhatnám.

De senki ne várja el tőlem, hogy egy 3-5 éves kisgyereket elengedjek egyedül.

Gondoljuk végig a póni 200 kg a gyerek 20 kg, a lába alig ér a nyeregszárny alá, a kis kezeibe alig fér bele a szár. Hogyan is tudna megfelelő helyen és megfelelő erővel segítségeket adni a póni irányításához.  Ha a gyereke igazán szereti a lovakat és Ön pedig a gyerekét, akkor hagyja, hogy a saját ütemébe és képességei alapján haladjon a lovaglás tanulás nem könnyű de annál szebb útján.

Attól kezdve, hogy a gyerek futószáron ügetésben megbízhatóan lovagol, irányítani tudja  a lovat, megállítani, elindítani és különböző feladatokat elvégezni a ló hátán, akkor felsőbb osztályba léphet, kolleganőm a  haladó lovas gyerekeket tanítja és képezi lovas tudásukat.

Lovaglás oktatás gyerekeknek 6-7 éves kortól

Lovardánkban képzett saját lovakkal várunk a lovaglás foglalkozáson. Minden órát képzett felnőtt lovasoktató tart. Mert a lovaglás remek kikapcsolódás. Olyan izomcsoportokat fejleszt, amit tornával kemény edzés árán lehet formálni.
A lovaglásnak számos pozitív élettani hatása ismert. A lovaglás által a testtartás látványosan és maradandóan javul. Lovaglás előtt, alatt és után friss levegőn vagy. Egy másik társas élőlénnyel kapcsolatban történik a lovaglás. A figyelem, a koncentráló képesség és a magatartás a lovaglás-tanulás által javul, a szabályok elfogadása is természetesebb lesz. Aki a lovakat szereti, annak nem kérdés, hogy legalább alapszinten ismerkedjen meg a lovaglás világával és tanuljon meg lovagolni.

Futószáras oktatás

Az oktató kizárólag egy gyerekkel foglalkozik, 30 percen keresztül. Ez az időtartam ideális gyerekek részére, hiszen a lovaglás koncentrációt és figyelmet igényel, amit ebben a korban igen nagy feladat hosszabb ideig fenntartani. Futószáron a gyerekek megtanulják a lovaglás alapjait mindhárom jármódban, ez szükséges ahhoz, hogy később egyedül, osztályban is lovagolhassanak.

Önálló lovaglás, osztálylovaglás

Az osztály a futószárat követő szint, ahol a lovas már egyedül lovagol, más lovasokkal együtt. Az osztály már 1 órás időtartamú edzést jelent, ahol 2-4 gyerekkel foglalkozik egyszerre az edző. Osztályba kerülhetnek azok a lovasok, akik futószáron már biztonsággal tudják alkalmazni a lovaglási technikákat, s képesek önállóan dolgozni a lóval.

Terep lovaglás gyerekeknek

Amikor már képes mindhárom jármódban egyedül megoldani a feladatokat, megérett a helyzet, hogy terepre is mehess.  Kizárólag lovasoktatónk kisérete mellet a környező lovasútvonalakra megyünk kis túrákra a gyerekekkel.