Táborozz nálunk!

Jelentkezéshez kattints ide!

Gyermekeink szabadidejüket a technikai eszközök előtt ülve töltik, melyek nem nyújtanak testi és lelki felüdülést. A lovaglás különleges tevékenység, abban tér el minden más sporttól, hogy két nagyon eltérő, de e tevékenységben szinte eggyé váló társ együttesen végzi. A ló csodálatos állat, több ezer éve nagyon sokféle módon szolgálja az embert.  Nemcsak az ember hat lovára, hanem ő is formálja lovasát.

A lovaglás jót tesz az egészségnek, önismeretre és természetszeretetre tanít. A lovaglás többek  között fokozza a medence, a gerincoszlop és a vállak mozgékonyságát. Aktivizálja vagy lazítja a felegyenesedésért, a gerinc tartásért felelős izmokat, javítja a mozgáskoordinációt, fejleszti az izomerőt, a mozgásérzékelést és a tértudatosságot. Az agyhoz kötött bizonyos funkciók, mint például a beszéd- és iráskészség is jelentősen javulhat.

Amit a ló kialakít a gyerekekben

Felelősségérzet - Ami a pedagógusoknak kihívást és több évnyi munkát jelent, azaz a felelősségérzet kialakítása a gyerekekben, a lovak mellett természetesen, kényszer nélkül kialakul, és gyerekünk természetesen, könnyedén kezeli azokat a helyzeteket ahol neki is felelősséget kell vállalnia. A nyári kaszálás, szénacsinálás, ahol jókat lehet hancúrozni és a szénában fetrengeni (boldog akinek ilyen gyerekkori élményei is vannak!), a lovak etetése, amikor már messziről nyerít a ló közeledő kis gazdájának léptei hallatán, a lóápolás, s a sok apró teendő öröm forrása. A gyereket észrevétlenül, játszva megtanítja arra, hogy a kötelező, mindennapi teendők is lehetnek élvezetesek, s megtapasztalják, hogy felelősséget vállalni egy bizonyos helyzetben nagyon is komoly feladat, hiszen lovunk tőlünk függ, és ugyanakkor életük szerves részévé válik természetes módon, mint a reggeli felkelés.

Bizalom kialakítása - hogy nyugodtan felülhessünk a ló hátára és ne átvészeljük az ott töltött időt, hanem "valóban" lovagoljunk, meg kell bíznunk a lóban. Egyszerűnek tűnik első hallásra, de mindenkinek volt egy első találkozása a lóval, amikor túl kellett lépnie a saját félelmein és megbíznia a lóban. A bizalmatlan ember, aki örökké a rá leselkedő veszélyeket lesi, nem tudja kiélvezni az élet adta lehetőségeket, s nincs ez másképp a gyerekekkel sem. Az a gyerek tud felszabadultan játszani, aki bizalommal fordul az őt körülvevő világ felé. Apró lovasaink már az első alkalmakkal szembesülnek ezzel a kihívással, s ahogy halmozódnak a lóval együtt töltött órák számai, a gyerekek is egyre jobban meg tudnak bízni úgy a lovakban mint a környező világban.

Nyitottság - Minden ló különbözik egymástól és különböző bánásmódot igényel. A jó lovas ember mindig tanul, még a nagy tapasztalattal rendelkező trénerek, lovas szakértők is elismerik, hogy naponta tanulnak valami újat lovaiktól. A ló rávezeti a gyerekeket arra, hogy a tanulás állandó és soha véget nem érő folyamat kell hogy legyen, ami kihat a későbbiekben a gyerek iskolához való viszonyulására és embertársi kapcsolataira is.

Önbizalom feljlesztése - A ló nagy állat és akár félelmetesnek is tűnhet, éppen ezért jó adag önbizalomra van szükség a lovakkal való jó bánáshoz. A gyerekeket az elején általában félelemmel tölti el a lovak közelsége, de az idő multával, minél több időt töltenek együtt a lóval, s minél több közös élményük alakul ki, annál magabiztosabban tudják kezelni az új helyzeteket is. Mivel sikerül túllépni egy félelmén, sőt legyőzni azt, réébrednek arra, hogy nagyon sok mindenre képesek s egyre bátrabban állnak az új kihivások elé, ás természetesen ezzel arányosan fejlődik önbizalmuk is.

Türelem - A lovak sokmindenben hasonlítanak a gyerekekre, a velük való bánásmódban a türelemnek kulcsfontosságú szerepe van. A gyerekek élőben megtapasztalhatják, hogy toporzékolással, türelmetlenkedéssel nem lehet semmit sem elérni, csak a következetesség, ismétlés,és odaadó türelem az ami célhoz vezet. Amikor a gyerekünk már egy magabiztos lovassá vált, hagyni őt részt vállalni fiatal lovak idomításában nagyszerű tapasztalatot nyújthat számára. A lovakhoz sok türelemre és következetességre van szükség, ugyanis az idomítás rengeteg időt és ismétlést kiván.

Fegyelem és önkontrol tanulása - A lovak sok időt és munkát igényelnek tőlünk, tehát a gyerekünk részéről elengedhetelen a megfelelő elszántság és ambició ahhoz, hogy megtanuljon lovagolni és a lovakkal hatékonyan bánni. Az emberben, és főleg a fiatalokban megvan a természetes vonzodás a lovak iránt és szívesen töltenek el időt a társaságukban. Ugyanakkor a lovakkal járó sok munka fegyelemhez szoktatja a gyereket.

Érzékenység, empátia fejlesztése - A lovak nagyon érzékeny élőlények és érzik ha valaki fél, ideges vagy boldog. Testbeszéddel kommunikálnak és nagyon figyelnek a lovas mozdulataira, poziciójára. A ló érzékenysége hasonló érzékenységet kiván a lovastól is. A lovasnak rá kell tudni érezni a ló lelkiállapotára és meg kell tudni magyarázni a ló viselkedését. A lóval való hatékony kommunikáció érdekében értenie kell a ló testbeszédét.

Hogyan tanuljunk hibáinkból - Mindenki aki elkezd lovazni és lovagolni tanulni, legyen az gyerek vagy felnőtt jó nehány hibát elkövet az elején. A gyereket a ló hamar és egyértelmüen rávezeti a hibáira és megtanulja nem elkövetni kétszer ugyanazt a hibát. Erről szól a lovasélet. Amikor a lovas hibázik, egyszerüen lehetetlen nem észrevenni vagy letagadni a hibát mert a ló viselkedése tükörként adja vissza helyes vagy helytelen bánásmódunkat. A lovasnak észlelnie kell a hibát, javítani és tovább lépni a lóval való kapcsolatában. Igy tanulja meg a gyerek felhasználni a múltban elkövetett hibáit lovas tudása fejlesztésére ami később pozitiv hatással bír az élet egyéb területein.

Kölcsönös tisztelet tanulása - A gyerekek megtanulják tisztelni a lovat és önmagukat. A lovak nagy és veszélyes éppen ezért tiszteletet parancsoló állatok. Hogy biztonságosan tudjunk létezni velük nekünk is tisztelnünk kell a lovat. A lovazás megtanítja a gyerekeket tisztelni a lovat, ugyanakkor azáltal, hogy megbizható és magabiztos kisemberekké formálódnak, kivívják a lovak tiszteletét is.

Szórakozás es kikapcsolódás - Végül de nem utolsósorban, a gyerekeknek kellemes időtöltést és szórakozást kell jelentsen a lovak életében való részvétel. Nem szabad nagy elvárásokat támasztani gyerekeinkel szemben, hagynunk kell hogy boldogan kiélvezzék a lovak társaságát. Nem szabad siettetni a gyerekeket, hagyni kell őket a saját ritmusukban haladni, hiszen sok átalakulás zajlik a ló-lovas kapcsolat során, ugyanúgy mint bármely kapcsolatban. Az az időtöltés válhat igazán tartalmassá és gyümölcsözővé, amely külső kényszer nélkül, természetes módon alakul és fejlődik a maga útján

Ötéves kor alatt célszerű, inkább a lóhoz szoktatást alkamazni, ami azt jelenti hogy a gyermek a ló hátán ül, a szülő fogja őt és az okatató vezeti a lovat. A gyerekek 95 %- ának megfelelő érzéke van a lovagláshoz, és akinek nehezebben megy, az is képes a fejlődésre. Nem biztos, hogy a gyermekből versenylovas válik, lehet, hogy abba hagyja egy időre, de amikor hobbilovasként visszatér a lovak közé , már ismerősként mozog abban a közegben.

Öt hat éves korban heti egy-két  alkalom elég az oktatásra, hét nyolc éves kortól lehet heti 2-3 edzést tartani és tíz éves kortól bírják a gyerekek a nagyob terhelést.

Elenite nem kell különleges felszerelést beszerezni, kivéve a lovagló kobakot ( 4000.Ft-tól), de az első órákon a kerékpárossisak is megteszi, mivel amire leginkább kell vigyázni az a fej. Késöbb lehet venni lovaglócipőt (4000.Ft-tól), lovagló nadrágot ( 3000.Ft-tól) lábszárvédőt (3000.Ft-tól) Gerincvédő akkor ajánlott, amikor már elengedve lovagolnak a gyerekek. Elöször minden gyermek megtanul biztonságosan ülni a lovon, miközben az oktató futószáron hajtja körbe a lovat. Majd ha már a gyermek képes lesz minden jármódba kapaszkodás nélkül lovagolni, akkor jöhet a továbblépés. Ez körülbelül egy év.

Kedves Szülők! Nem szabad félni!

Amikor először ülhet fel a gyerek a lóra, akkor el kell dönteni, hogy tudunk-e együtt élni azzal az érzéssel, hogy ez a sport veszélyeket is rejteget. A lovaglás során előfordulhat, hogy leesik a lóról, fontos, hogy mindenképpen vissza akarjon ülni. Lovardánk oktatói törkednek arra, hogy a legideálisabb ló-lovas párosítást alakítsák ki és ezzel minimálisra csökkentsék a leesés esélyeit. A lovaglás során egyre több veszélyhelyzet megoldását sajátítja el gyermekük.

Hozza ki gyerekét lovardánkban az első alkalommal ingyenesen 15 perces lovagláson vehetnek részt.