Táborozz nálunk!

Jelentkezéshez kattints ide!

Pattanj nyeregbe!

Gyerekkorod óta gyönyörködve bámulod a lovakat, és irigyeled az őket könnyedén megülő lovasokat? Ha szeretsz a szabadban lenni, és nem félsz a kihívásoktól, akkor pattanj nyeregbe! Most eláruljuk, miért és hogyan érdemes elkezdened a lovaglást!

Közelebb kerülsz a természethez

Reggeltől estig az irodában ülsz, és ha egy kis „zöldre” vágysz, akkor legfeljebb a közeli zsúfolt parkba tudsz elmenni? Mivel a lovaknak térre van szükségük, lovardát legfeljebb a város szélén, vagy egy közeli kisebb településen találhatsz - és amíg oda kijutsz, az éppen elég ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadj a mindennapi hajszából! Az állatokkal való foglalkozás bizonyítottan nyugtató és stresszűző hatású - nem véletlenül használják a lovasterápiát a magatartás- és figyelemzavaros gyerekek fejlesztésére is!
Tippünk: Ha lovagolni mész, felejtsd el a munkahelyi vagy magánéleti gondjaidat, ezek az érzékeny állatok ugyanis azonnal megérzik, ha egy ideges vagy feszült lovas ül fel rájuk! Hidd el, ha képes vagy néhány órán keresztül csak a lóra és saját magadra koncentrálni, akkor sokkal könnyebben találsz majd megoldást a lovardán kívüli problémáidra is!   

Önfegyelemre nevel

Ideges és szétszórt vagy mostanában, netán folyton elfelejtesz valamit? A lovaglás nemcsak a kikapcsolódásban segít, de a koncentrációdat is kimondottan fejleszti. E sport szigorú szabályrendszere évszázadok alatt alakult ki: nem mindegy például, hogy a paripa melyik oldalára állsz, és nagyon fontos, hogy hogyan kommunikálsz vele! A lovak hihetetlenül intelligens, ám rendkívül érzékeny állatok -  nagyon óvatosnak kell lenned, mert már egyetlen rossz mozdulat is súlyos balesetekhez vezethet!
Tippünk: Az első néhány hónapban persze még nem tudsz mindenre odafigyelni: csak kövesd edződ utasításait, és figyeld, hogy mit csinálnak a többiek! Minél több dolgot tudsz majd meg a lovakról és a lovaglásról, annál inkább érezni fogod, hogy összeszedettebbé  válsz majd az élet más területein is!

Centikben mérhető karcsúsodás -

A lovaglást harminc-negyven, akár ötvenévesen sem késő elkezdeni, ha az ízületeid mozgékonyak, csak egy kis bátorság kell hozzá. A lovaglás főként a far- és a combizmokat dolgoztatja meg, de a has- és hátizmokat sem kíméli. A lovasoknak ezért szép a tartásuk, jó a vérkeringésük és egészséges a tüdejük. Emellett az álló-képesség is javul, és ha elég sok időt (35-50 percet) tölt nyeregben, a zsírégető hatás is megmutatkozik: rendszeres lovaglással comb- és popsitájékon centikben mérhető a karcsúsodás. Külön haszon, hogy a karokat és vállakat is feszesíti, és elbúcsúzhat az „integetőizomtól” is. Tudják, attól, ami ott lifeg a felkar alján. Megfigyelted már, hogy az állatok közelsége milyen jótékonyan hat a lélekre?  Ez a lovakra többszörösen is igaz. Alázattal és bizalommal kell közelítenie ahhoz az állathoz, amelyiknek rá szeretne ülni a hátára. Közben végig figyelned  kell a mozdulatait, reakcióját, hogy eredményes legyen az együtt végzett munka, melynek során javul az egyensúly- és a ritmusérzék, fejlődik a koncentrálóképesség, és ha addig nem volt jellemző, most megtanulhatsz  türelemmel várakozni.

Hol is kezdd -

Mielőtt kiválasztod, hol tanulj meg lovagolni, jól nézz körül! Legyen szempont a lovarda vagy lovas tanya távolsága és minősége. Ezután keressen egy szimpatikus, szakképzett edzőt, akivel még az elején tisztázzon minden kérdést. Ha türelmesen, készségesen, látható szakértelemmel válaszol, és a lóval is szeretettel bánik, akkor megtalálta az emberét. Érdemes a lóról is érdeklődni egy kicsit, hiszen nem árt tudni a nevét, a korát, meg hogy mit szeret és mit nem. Nyugodtan simogassa meg a ló homlokát vagy a nyakát, hagyjon neki is időt az ismerkedésre. Ha jó pontot szeretne, vigyen neki csemegét. A lovak imádják a sárgarépát és az almát!

Futószáron

Mindenki úgy kezdi, hogy futószáron,  körbe-körbe hajtják a lovat. Addig van erre szükség, amíg a lovaglás alaptechnikáit elsajátítjuk, és már biztosan ülünk a lovon. A futószáras „órák” csak harminc percesek szoktak lenni. Az első pár alkalommal még tör a nyereg, hamar elfáradnak a comb- és farizmok, így nem is fogod annyira bánni, hogy leszállhat. Másfelől amíg nem tud valaki a ló mozgásával teljesen együttműködni, addig a ló számára is kényelmetlen ez a tanulóidőszak. Ha már túl vagy az első pár körön, és megszoktad a „lépést”, az oktatók előszeretettel végeztetnek egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. Ezektől nem kell megijedni, mert nagyon hasznosak. Például: egyenes tartásban oldalsó középtartás, törzsdöntés, bokaérintés – persze mindez menet közben. Aki biztosan ül a nyeregben, elkezdheti az ügetést. Van, aki rögtön ráérez, másnak hetek kellenek az elsajátításához. Mivel a lónak „kétütemű” az ügetése, minden második ütemre ki kell emelkedni a nyeregből, az elsőre pedig vissza kell finoman ülni. Kicsi a valószínűsége, hogy már az első héten vágtára kerüljön sor, bár ki tudja! Eleinte biztosan lesz izomlázad, de a comb-, a belső comb- és a farizmok alapos nyújtásával enyhíthet ezen. A nyereg bizony fel fogja „törni” az ülepedet, ezt még párnázott nadrágban sem lehet elkerülni. Mondhatjuk, hogy szükséges rossz, ami pár nap alatt elmúlik, és a második alkalomtól meg is szűnik. A legtöbb, amit tehetnek, hogy felkészülnek rá, és nem hagyják, hogy kedvüket szegje.

Amire szükséged lesz

A lovasok felszerelése is elég jellegzetes. A fejükön kobak van, amely megvéd a balesetektől. Ruházatukat, a lovaglónadrágot térdig érő bőrcsizma vagy lábszárvédő egészíti ki. Az első órára persze még nem kell mindez, először csak próbálják ki, tetszik-e a lovaglás, nem csak múló fellángolásról van-e szó. A kobak kötelező, de a lovardák többsége biztosítja, ha nincs saját. Érdemes olyan szűk nadrágot vinni, amelyben kevés a belső varrás. Puhább farmer vagy „cicanadrág” is tökéletes. Ha térdzoknit veszel alá, a lábszáradat sem dörzsöli ki a kengyelszíj. A sportcipő is megteszi az elején, de vékony talpú és keskeny legyen, hogy beleférjen a kengyelbe, és a ló mozgását is érezni lehessen. Felül kényelmes, jó nedvszívó anyagú pólót vagy pulcsit hordjon, alatta a nők erősen tartó sportmelltartót. Hűvösebb időben fontos a réteges öltözet.

Próbáld  ki bátran!

Lovardánkban felnőtt érdeklődök első alkalommal  ingyenesen 15 perces lovagláson vehetnek részt.