LOVAGLÁS

 

 

OVIS LOVAGLÁS

A lovarda pónilovai közelebb állnak a gyerekekhez természetük és méretük miatt, mint a normál nagyságú lovak. A gyerekek játékos formában lovastornával kezdenek és később kerülnek nyeregbe, amikor már ügyesen tudják a feladatokat végrehajtani a póninkon. A
lovagolni tanulás nagyon komoly munkafolyamat, amely a kicsiket fegyelemre neveli, valamint arra is, hogy a lovardában érvényes rendszabályokat megismerjék és betartsák. A szülők kísérhetik gyermekeiket az oktatás alkalmával és figyelhetik, hogyan fejlődik tudásuk.

FUTÓSZÁRAS LOVAS OKTATÁS

Ha még sosem ültünk lovon, szükséges, hogy felkészüljünk rá fizikailag és mentálisan egyaránt. Kezdő lovasként a futószáras tanulás a legjobb mód az alapok elsajátítására. A futószárazás során megismerkedhet a tanuló a lóval és az oktatóval is, mivel a hatékony
tanulás elengedhetetlen kelléke az összeszokás. Erre a lovarda oktatói nagy hangsúlyt fektetnek. A futószáras oktatás alkalmanként 30 percig tart. A futószáras oktatás során oktatónk csak egy tanulóval foglalkozik, hogy minél hatékonyabban tudjon segíteni a biztos
ülés és irányítás elsajátításában. Az első és legfontosabb lépés, hogy a kezdő lovas
megtanulja, hogyan kell egyensúlyozni és követni a ló mozgását, majd a következő szinten
már irányítani is tudja az állatot

Szakemberünk mindaddig nem engedi önállóan, futószár nélkül menni a lovast, míg meg nem bizonyosodik felkészültségéről. Lovaink alapos kiképzésen mentek keresztül, mielőtt kezdő lovasokat ültetünk rájuk, hogy nyugodtan viselkedjenek és álljanak, és türelmesen viseljék a kezdők hibáit.

 

OSZTÁLY LOVAGLÁS

A haladó lovasok önállóan is lovagolhatnak a pályán az oktatóval. A csoportos lovaglóórák
hasznosak, és sok vidámságot okoznak az olyan lovasoknak, akik már elsajátították az alapismereteket. Megismertetjük és gyakoroltatjuk velük a lovardában használt alakzatokat, segítünk, hogy azokat önállóan is le tudják lovagolni. A lovardai rend megismerése fontos része a haladó szintű oktatásnak.

Osztályban akkor lovagolhatnak tanulóink, ha már a lovardai alakzatokat ügetésben,
tanügetésben és vágtában is le tudják lovagolni. Az osztályban lovagláshoz a megfelelő
méretű, jó természetű és helyesen képzett iskolalovakat lovardánk biztosítja.

TEREPLOVAGLÁS

Tereplovagláson az a lovas vehet részt, akinek ülése (egyensúlya váratlan helyzetekben)
biztonságos, illetve a segítségadásokat megfelelően alkalmazza. A bizalom és alázatos munka kettőse nélkülözhetetlen az ilyen jellegű szituációkban.

Tereplovagláskor a legfontosabb, hogy fel legyünk készülve a váratlanra, hiszen itt kiszámíthatatlan külső tényezőkkel találkozhatunk, és a lovakat is olyan impulzusok érhetik, amivel korábban még nem találkoztak. Oktatóink jól ismerik lovaink természetét és viselkedését nyílt terepen, ami nélkülözhetetlen a megfelelő lovasításhoz, vagy is hogy ki melyik lóra üljön. Kilovaglás előtt kollégáink mindig szigorúan ellenőrzik a ló helyes nyergelését, kantározását, a lovas öltözékét és felszereltségét. Indulás előtt mindig tájékoztatjuk a csoport tagjait a szabályokról és a megfelelő viselkedésről. Tereplovaglásnál
ne felejtsük el, hogy a ló csak önmaga testi épségére ügyel, a sajátunkra magunknak kell figyelnünk.

VERSENYZÉS

Lovardánk igény esetén lehetőséget biztosít a díjugratás és a dijlovaglás alapjainak elsajátítására és gyakorlására szabadtéri és fedeles díjugrató pályánkon. Lovasaink aktiv résztvevői a szabadidős, díjugró és díjlovas versenyeknek.

TÁBOROZTATÁS

Lovardánk 21 éve szervez a nyári szünet idején lovas táborokat, és 6 évig vettünk részt a PennyGirl/Pony Club újság táboroztatási programjában. A táborainkban történő lovas foglalkozások zavartalansága biztosított, mert esős időben és nagy melegben – erős UV sugárzás- a nyitott oldalú fedett lovardában lovagolunk. A lovastáborban részvevők megismerkedhetnek a lovak közelségével,a lovak körüli magatartás legfontosabb szabályaival. A kezdők megízlelhetik a lovaglást az alapoktól kezdődően, a biztos üléstől a futószáras munkáig. A haladók osztályban, egyéni képességeiknek, szintjüknek megfelelően dolgoznak. Elméleti ismereteket szereznek a lófajtákról, jellemzőikről, a lótartás különféle módjairól, az eltérő lovaglási stílusokról. Fakultatív kézműves foglalkozások keretén belül különféle tárgyakat készítenek és technikákat sajátítanak el. A táborok résztvevői igény szerint lakhatnak a lovarda faházaiban, vagy naponta bejárhatnak. A bentlakásos táborok nagyon hangulatosak, a lovak közelében lakni, esténként tábortűznél sütögetni vagy bográcsban főzni a vacsorát: ez minden gyerek álma. A gyerekek önfeledt, biztonságos és színvonalas nyaralásáról szakképzett pedagógusok és lovasoktatók gondoskodnak.