Kedves Anyukák, Apukák és Nagyik!

21 éves táboroztatási tapasztalatom alapján próbáltam összeállítani egy anyagot, melyben remélhetően mindenki választ kap kérdéseire a lovas táborunkkal kapcsolatban!

Milyen a lovas létesítmény?

A lovarda honlapját alaposan tanulmányozzák át, nézzék meg a fotókat és olvassák el az előző években írott tábor beszámolókat! Sok futkosási lehetőség, játszótér, kosár pálya található nálunk. A szülők szeretik a gyermekiket rendezett tiszta biztonságos környezetben tudni, ezért az alapvető higiéniai feltételeknek rendben kell lenni. A lovagló karámoknak fixen fával kell bekerítve lenniük, hogy gyerekek biztonságban legyenek a lovas foglalkozások során. A lovagló karámokban nem lehet szemét illetve olyan tárgy, ami önmagában is balesetet okozhat.
Mivel nyári táborról van szó fontos az árnyékos rész. Nálunk fedett lovarda áll rendelkezésre, melynek nyitott az oldala és talaját automataöntöző por mentesíti.
Biztosítunk lehetőséget a tábor után érdeklődőknek az előzetes személyes látogatásra. Így nem ér senkit meglepetés!

Ki fog vigyázni a gyerekemre?

A gyermek biztonsága a legfontosabb kérdés egy fokozottan balesetveszélyes sport esetében, mint a lovaglás! Szakképzett lovas oktatók és elhivatott animátorok kellenek a lovas táborozáshoz.

Pesti Éva: lovas oktató, lovas edző, lovas túravezető
Gálné Bánfi Katalin: mozgásterápia oktató, lovas Edző, lovas túravezető
Kiss Réka: gyógypedagógus, lovas terapeuta, lovas túravezető

Bármikor be tudjuk mutatni bizonyítványainkat.

Milyen lovakon fog lovagolni a gyerekem?

Megbízható képzett lovak és hozzájuk, rájuk való jó állapotú felszerelések szükségesek. A gyerek létszámhoz szükséges mennyiségű képzett iskola ló van a lovardában. Mivel 5-8 éves gyerekeket is vállunk lovagoltatni ezért 4 sport pónink van. valamint 12 nagylovunk és egy shetlandi póni várja a táborozó gyerekeket. Ahol nincs megfelelő létszámú iskola ló a táborozó gyerekek létszámához mérten ott vagy a gyerek vagy a ló kerül hátrányos helyzetbe.

Mennyit lovagol a gyerek a táborban?

A szülő már jelentkezéskor megkérdezik, hogy mennyit fog lovagolni a gyereke. Csak annyit? Mert mennyit bír, nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség!  5-8 éves 20-30 perc,10-14 éves gyerek intenzív lovas oktatás során – akár futószáron, akár osztályban – 30-40 perc után elfárad. A fáradtságtól nem tud koncentrálni és az esetleges balesetveszély megnő. Amennyiben túlterheljük másnap pedig már ereje sem lesz felülni a lóra. Gyerekek tudás szintjüknek és az életkorának megfelelő mértékű és minőségű lovas oktatásba részesülnek, hogy ne ugyanannyi lovas tudással menjen haza, mint amivel érkezett.

Mit esznek a gyerekek a táborban?

Lovardánk az ANTSZ által engedélyezett melegítő konyhával rendelkezik és vezetékes ivóvíz áll rendelkezésre.

Reggeli: friss péksütemény, felvágottak, sajt, margarin, lekvár, tej és tea.
10 órai: gyümölcs
Ebéd: kétfogásos kiadós és ízletes ebédet szállítanak hozzánk egy gyerekétkeztetéssel foglalkozó konyháról. A heti menüt a tábor kezdő napján a lovardában a szülők megtekinthetik. Igyekszünk olyan ebédet rendelni, amit a gyerekek szeretnek.
Uzsonna: gyümölcs-péksütemény- joghurt
Vacsora: változatosa és gyerekszájnak valóan állítjuk össze így szokott palacsinta, pizza, hamburger, bundás kenyér, sültkrumpli-fasírt, szalonna-virslisütés lenni.

Táplálékallergiás gyerekeknek az igényüknek megfelelő diétát tudjuk biztosítani, mert a kórház dietetikusa által összeállított menüt külön ételhordóban szállítjuk a táborba.
Sajnos nagyon válogatósak a gyerekek, de tapasztalatunk szerint a második naptól kezdve már igen jó étvággyal esznek meg mindent. A lovagláshoz kell az energia!

Hol alszanak?

Már aki bent alvós tábort választja, azokat két faházban 4-6 fős csoportokban helyezzük el. A tisztálkodás a lovarda vendégházának tusolós fürdőszobáiban történik.

Amikor nem lovagolnak?

Mindenféle lovakkal kapcsolatos dologról beszélünk nekik és megtanítjuk őket lovat etetni, ápolni, vezetni és szerszámozni. Csapat és egyéni játékokat játszunk velük. Kézműves foglalkozások során minden gyereknek a kézügyességének megfelelő lehetőségek biztosítottak úgy, mint a színezés, gyöngyfűzés, ragasztás, agyagozás-korongozás, különböző fonások (lószőrfonás) és még sorolhatnám a variációkat, de a produkciókat úgy is hazaviszik a tábor végén a gyerekek.

Telefonálás és egyebek!

Lovas foglalkozás közben tilos a telefonálás, zene hallgatás netezés stb. Táborunkban telefonálni reggel 8-ig, 13-15 óra között és 18 óra után lehet. Igyekszünk helyben megoldani a felmerült problémákat és konfliktusokat és ebben sikerrel is járunk.
Kérje meg gyermekét bármi problémája van bátran forduljon segítségérét hozzánk és mondja el gondját-baját, mert csak akkor tudjuk megoldani.

Kedves Szülő!

Ahhoz, hogy egy lovas objektum minél magasabb színvonalon szolgáltasson, a munkájához szükséges dolgokat be kell szereznie. A lovarda is egy üzleti vállalkozás – senki nem fogja a gyermekedet sem ráfizetéssel, sem önköltségen táboroztatni.
tehát, ha megtehetjük, ne a legolcsóbb tábort válasszuk, sőt a túl olcsónál nem fogod megkapni az elvárt szolgáltatást. Bátran érdeklődj a részletek felől! Mik a programok? Ki fogja lovast oktatni? Melyik lovakon fognak lovagolni? Mit fognak enni?
Ellenőrizze, hogy van-e kiszemelt lovardának a törvényben előírtak szerinti működési engedélye. A lista megtalálható: a www.mkeh.gov.hu oldalon!

Szülői segítség a háttérből
 • Mérlegeljük önállóságát, megbízhatóságát, de mindenképpen az a legfontosabb, hogy ő maga szeretne-e egyáltalán elmenni. Táborozni nem kötelesség, hanem élmény, lehetőség.
 • Készítsük fel úgy, hogy jól boldoguljon majd egy hétig. Együtt csomagoljuk be ruháit, hogy tudja, mije van egyáltalán.  Csempésszünk kis meglepetést a csomagjába, hogy megörüljön, amikor kipakol. De ne tömjük tele chipsszel és édességgel a csomagot!
 • Otthon ne maradjon a kedvenc maci vagy kabala!
 • Rendszeresen szedett gyógyszereit kis tasakban névvel és használati utasítással a pedagógusnak adjuk át.
 • Beszéljük meg a gyerekkel, mit csinál, ha… Biztosan ismerünk olyan helyzeteket, amikor még önállótlan (zuhany beállítása), de bizonyára benne is felmerülnek kérdések (mindent meg kell majd enni?). Buzdítsuk, hogy bármilyen gondjával forduljon a pedagógushoz, hiszen most ő helyettesít minket. Induláskor talán eltörik a mécses, derűs képpel öntsünk bele lelket, ha inába szállt a bátorsága.
 • Hazaérkezéskor bizonyára meglepetten találjuk meg majd az érintetlen tiszta ruhákat vagy a fülig sáros, maszatos pólót. Ne rontsuk el szemrehányásainkkal lelkes élménybeszámolóját!
Szükséges és ajánlott felszerelés a táborba
 • időjárásnak megfelelő ruházat (nap elleni sapka), tisztálkodó szerek
 • szúnyog és kullancs riasztószer, naptej,
 • ha van – elasztikus lovaglásra alkalmas nadrág vagy lovagló nadrág
 • kobak – a táborban lovagláskor használata kötelező  (akinek nincs annak térítés mentesen biztosítunk )
 • pléd
 • TAJ kártya másolata
A kevésbé jó ötletek:
 • “Majd minden este telefonálok neki.” Ezzel megzavarjuk a tábori élet menetrendjét, szomorúságot keltünk más gyerekben. Esetleg kínos lehet csemeténknek a társai előtt szülei ragaszkodása, vagy éppen ezzel ébresztjük fel honvágyát, holott jól elfoglalta magát.
 • “Adok neki telefonkártyát/mobiltelefont, hogy hazaszólhasson.” Pillanatnyi érzéseitől vezérelve talán kétségbe ejt minket, míg fél órával előtte még hancúrozott. Összeveszett a barátnőjével, kibékült – neki igen fontos dolog, de ezekkel az érzésekkel ebben az életkorban egyedül is megbirkózik.
 • “Leugrom hozzá, megnézem.” Csak akkor, ha ezt a pedagógussal egyeztettük. Szülői hatáskörünket nem kell mindenhová kiterjesztenünk. Bízzunk a nevelőkben, ha elengedtük gyerekünket, őt pedig hagyjuk önállósodni, hiszen az a lényege a táborozásnak.

Amennyiben még felmerül, kérdés szívesen válaszolunk rá, és tesszük közzé itt a válaszainkkal együtt!